Kan dette træ fældes?

08 marts 2023 Anders Hansen

Viden om, hvilke træer der kan fældes, og hvordan man gør det sikkert, er nøglen til sund skovbrugspraksis. Før du beslutter dig for at fælde et træ, skal du forstå træets størrelse og beslutte, hvilket udstyr der er bedst egnet til det.

Mindre træer på op til 10 tommer i diameter kan normalt fældes med håndholdte save eller en økse. En motorsav med en 12-tommers skinne bør bruges til træer mellem 10 og 20 tommer i diameter; mens større træer over 19 tommer kræver en motorsav med længere skinner på 18-20 tommer. Det er også vigtigt, at din motorsav er ordentligt olieret og slebet, inden du fælder et træ; ellers vil den ikke lave rene snit og kan få træet til at flække eller bevæge sig uventet, mens det skæres.

træfældning

Tænk over langt det meste, når et træ skal fældes

Når du fælder et træ, er det vigtigt at tage hensyn til området omkring træet. Du bør identificere alt, der kan blive beskadiget under fældningsprocessen, og du bør også have planlagt en flugtvej, hvis træet begynder at falde i en uventet retning. Når du har besluttet dig for disse sikkerhedsforanstaltninger, kan du begynde at fælde.

Begynd med at lave et 90-graders hak mindst en femtedel af vejen gennem stammen på den side, hvor du ønsker, at den skal falde; lav derefter et andet hak, der vender i modsat retning fra hinanden, og forbind dem med en vandret linje omkring to tredjedele af vejen igennem. Til sidst afslutter du dit snit ved at save ned, indtil der lige er nok træ tilbage til det at komme sikkert ned.

Sikkerhed er altafgørende, når du fælder træer, så sørg for at bære beskyttelsesudstyr og vær opmærksom på dine omgivelser hele tiden. Med det rigtige udstyr og den rette viden kan du fælde et træ hurtigt og sikkert!

Du kan få stor hjælp til træfældning via https://www.bro-gaarden.dk/.