En landinspektør hjælper dig på mange fronter

16 marts 2020 anders_lundtang_hansen

At være landinspektør lyder meget officielt, og det er da også et meget ærværdigt job at have i en tid, hvor mange ting foregår digitalt og bliver fikset hjemme fra en computer.

Vi kan ikke nå at komme helt omkring med, hvad en landinspektør laver, og hvordan man bliver sådan en, men lad os tage et tænkt eksempel med, at man er landinspektør i Holstebro, og hvad man så laver.

Det kommer jo lidt an på, i hvilken forbindelse man er blevet sendt ud for at være landinspektør, for sådan en person kan have mange kasketter på alt efter, hvad opgaven går ud på – men generelt handler det om at komme ud og besigtige det område og give rådgivning til kunden om det stykke jyske land, man har fundet sig.

Dette kan komme helt ned i det konkrete med, at man skal have målt stedet op ned til det mindste areal, for det kan godt være, der står noget på nogle papirer, men disse kan være forældede, eller området derude kan se radikalt anderledes ud, end hvad man lige have forventet. 

Stedet skal måske udlægges som marker, man skal have revet det eksisterende ned, man vil bygge en park, en arena, en sportsplads, en institution, slå nogle bygninger sammen, bygge lejligheder eller butikker – mulighederne er mange.

Og dette arbejde kan både blive fortaget af private og på kommunalt regi, og nogle gange kommer staten også indover.

Det er så her, at landinspektøren kan være den rådgivende faktor på dette område og forklare, hvordan man faciliterer stedet bedst muligt og gør sig klar til den udvikling, der skal ske.

Der er jo meget lov og jura i den forbindelse, når man skal overtage noget land eller bare ændre landskabet, og det er ikke bare noget, der sker i løbet af et par uger – ofte kan denne planlægning- og godkendelsesfase vare op til længere tid, end hvad det tager at bygge noget nyt på stedet.